Николай Георгиев: Доверието на хората се печели само с работа

Нека заедно продължим започнатото, защото Враца е нашата кауза

Инж. Николай Георгиев Иванов е роден на 23 октомври 1968 г. Средното си образование завършва в Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Ценов" във Враца. През 1993 г. се дипломира като инженер по електроника и автоматика във Висшия машинно-електротехнически институт в София. От 2000 г. до 2003 г. е заместник кмет на община Криводол. В следващите два мандата 2003-2011 г. е кмет на община Криводол. От ноември 2011 г. инж. Николай Иванов е кмет на община Враца. Женен е и има едно дете.
 
"Живеем в трудно време, затова човешката взаимопомощ и управлението с лице към хората са решаващи"
 
- Г-н Иванов, отново сте кандидат за кмет на Враца. Каква е вашата равносметка за изминалите 4 години? Какво успяхте да свършите и за какво не ви стигна времето?
 - През целия си мандат се придържах към поетите към моите избиратели ангажименти, които залегнаха като основни приоритети в програмата ми за управление. Поставих си за цел да осигуря база за развитие за качествено образование, достъпни здравни услуги и да разгърнем пълната социална функция на общината.
 Постигнахме финансова стабилност, която ни позволи да бъдем надежден партньор, с възможности за съфинансиране и ефективно усвояване на средства по европейските фондове.
 През последните четири години усилията ни бяха насочени към подобряване на градската среда, на публичната инфраструктура, към модернизиране на публичните услуги и улесняване на достъпа на гражданите до тях. Всичко това е важен щрих за доброто развитие на всяка една община. Най-показателен е примерът с успешно реализираните проекти в областта на градската среда. Там нещата са видими и подобреното качество на живот - безспорно. А когато умело се съчетаят природа и културно-историческо наследство, се получава и добър туристически продукт.
 Един от основните проблеми във Враца над който ще продължим да работим и през следващите години, е подобряване състоянието на улиците.
 Всички идеи, за които времето не стигна да реализираме, са вложени в нови проекти, които предстои да бъдат осъществени.
 - Какви идеи имате, чиято реализация ще донесе още приходи? Колко средства е привлякла община Враца през последните години извън делегирания държавен бюджет?
 - Инвестирането в община Враца е траен и стабилен процес. Последните четири години са времето на най-мащабната инвестиционна програма, изпълнявана някога от общината. Това е период на значителен брой изпълнени проекти, финансирани по национални и европейски програми и такива със собствени средства.
 Завършените проекти през годините, включително и тези, които ще приключат до края на 2015 г., са на обща стойност около 95 млн. лв. Община Враца е на пето място в страната сред общините по показателя "стойност на сключени договори по оперативните програми". Те са на стойност 165 млн. лв., чрез които се усвояват средства от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз. Част от тези пари са инвестирани в модернизиране на водоснабдителната и канализационната система в град Враца, в реконструкция и модернизация на градската пречиствателна станция за отпадни води и допринасят за повишаване качеството на питейните води, за намаляване на загубите от течове в мрежата и опазване на околната среда.
 Сред завършените инфраструктурни проекти са изградени три центъра за настаняване от семеен тип, едно преходно жилище, Общностен център за деца до седемгодишна възраст, Защитено жилище и дневен център, Лъчелечебен център за ранна диагностика и лечение на онкоболни и развлекателен парк.
 Изградени са седем детски площадки, велоалея, полигон за екстремно колоездене, който отговаря на всички европейски стандарти, и т.н.  Напълно обновени са главни улични артерии в града и за тях е изградена цялата подземна инфраструктура. Ремонтирани и модернизирани са училища, детски градини, спорни обекти.
 Продължаваме да работим по нови проекти с европейско финансиране, които ще подобрят живота на хората в общината и ще го направят по-уютен и комфортен.
 - Какви са мотивите ви и предизвикателствата да се кандидатирате отново?
 - Знам всички проблеми на града и заедно с моя екип вече четири години работим по решаването им. Враца заслужава да бъде един истински европейски град и аз съм готов да продължа да давам всичко от себе си за постигането на тази цел. Осъзнавам каква отговорност е да си кмет и мога да я поема. 
 - Какви качества трябва да притежава успешният кмет?
 - Най-важното за един кмет е той да бъде достъпен за гражданите, да е търпелив и отговорен, да изпълнява поетите ангажименти и да работи без почивен ден. Защото проблемите от ежедневието нямат почивен ден.
 - Какви са посланията ви към жителите на региона? Защо трябва пак да гласуват за вас?
 - Доверието на хората към един кмет се отвоюва само с работа. Моите съграждани знаят и виждат колко много неща направихме през тези четири години. Изпълних всички поети ангажименти от кампанията си през 2011 г.
 Живеем в трудно време, в което човешката взаимопомощ, острата социална чувствителност и управлението с лице към хората са решаващи. Всеки мой ден през изминалия мандат беше подчинен на това. Готов съм да продължа.
 Към гражданите на община Враца се обръщам с едно послание: "Нека заедно продължим започнатото, защото Враца е нашата кауза!"
 - Каква предизборна борба ще водите? Кои са основните ви опоненти? На какво залагате, за да ги победите?
 - Моята предизборна кампания ще е позитивна. Никой не е кмет завинаги, затова не смятам, че предизборната надпревара трябва да е "на живот и смърт". Всички участници в местните избори трябва да представят на гражданите своите виждания и идеи за развитието на общината. Изборът трябва да е между концепциите за бъдещето на града и да не се превръща в замеряне с компромати.
 - Ако врачани ви гласуват доверие и ви изберат отново за кмет, с какво ще ги зарадвате? Разкажете за новите проекти, свързани с развитието на общината?
 - Община Враца има пълна готовност за незабавен старт за реализация на редица проекти, за които са осигурени изцяло европейски средства. На първо място слагам проекта "Реконструкция на централна пешеходна зона", благодарение на който цялостно ще обновим централната зона на Враца, за което е осигурен вече финансов ресурс.
 Важни за града и региона са и проектите за подобряване на устойчивото използване на природното наследство и ресурси и културното наследство по проекти за трансгранично сътрудничество "Румъния - България". Стартирахме проект за реконструкция и изграждане на плувни съоръжения и спортна инфраструктура по програма за трансгранично сътрудничество България - Сърбия. В готовност сме за изпълнение и на други проекти, които са от голямо значение за общината. Предприели сме работа по тях с ясното съзнание, че за да "изплува" нашият регион, трябва да се работи много, да се използва всяка възможност за привличане на инвестиции.
 За всички обаче е ясно, че само общите усилия на държавна и местна власт, всеки в рамките на своите възможности, дават шанс и надежда за региона и ще са решаващи през следващите години. Наградата ни от Съвета на Европа "Етикет за иновации и добро управление" е доказателство за това, че община Враца е един добър пример за посоката, в която трябва да се върви.

Интервю на Юлия Кулинска 
Дума 26. Септември 2015 , брой: 221