Николай Иванов: Проектът за модерен градски транспорт е готов, търсим пари. Зная как да съживя икономиката на Враца

Автор: Standartnews.com

Инж. Николай Иванов е роден на 23 октомври 1968 г. Средното си образование завършва в ПМГ "Акад. Иван Ценов" във Враца. През 1993 г. се дипломира като инженер по електроника и автоматика във Висшия машинно-електротехнически институт в София. От 2000 г. до 2003 г. е заместник-кмет на Криводол. В следващите два мандата - и кмет. През ноември 2011 г. инж. Иванов застава начело на община Враца. А на 25 октомври ще се бори и за втори мандат като независим кандидат, подкрепен от БСП и още 6 партии и формации.

Как ще надгради постигнатото в последните 4 г.? И кои са най-важните му приоритети за следващия мандат? Инж. Николай Иванов отговаря пред "Стандарт".

- Г-н Иванов, какви приоритети сте набелязали за следващите 4 г.?
- Смятам, че един от най-важните приоритети на местната власт през следващите 4 г. е в посока на това Враца наистина да се превърне в град, в който си заслужава да живееш. Затова икономическото развитие, инвестициите в реална икономика и иновациите трябва да бъдат основен приоритет. Така ще се създадат условия за устойчива и увеличаваща се заетост и нови работни места. С механизмите на местната власт и конкретните отговорности на местното самоуправление в посока развитие на икономиката и бизнеса трябва да се създадат такива условия, че да направят този приоритет възможен за реализация.
- Кое ще е първото нещо, което ще направите веднага след изборите, ако бъдете избран отново за кмет на Враца?
- Това ще е реално работещ съвет за икономическо развитие с балансирано представителство на малкия, средния и едрия бизнес. Неговата цел е реално да влияе върху общинската политика с инструментите, с които разполага. Бих искал чрез този работещ механизъм да изготвим една целева програма за икономически растеж, която да включва не само отговорностите на местното самоуправление, но и бизнесът да получи ясен сигнал, че има насреща си един реален партньор (надявам се, че през последните 4 г. сме успели да демонстрираме желанието си в тази посока). Това правехме чрез административната подкрепа, чрез осигуряването на "бърза писта" за всеки бизнес проект, създаващ нови работни места, подкрепата за прескачане на административни бариери на над общинско ниво, но и със съвместни усилия и намирането на финансиране чрез Стратегията за развитие на Северозападния регион, за възраждане на съществуващите промишлени зони, в които инфраструктурата е общински ангажимент, специални инфраструктурни преференции за инвестиции "на зелено" и особено за производства с висока добавена стойност, използване на всички съвременни комуникационни възможности за създаване на една модерна интернет платформа, която да позволява в реално време да се следят процесите по одобрението на бизнес проектите, както и предоставянето на информация, която касае развитието на проектите, и възможностите за създаване на икономика в общината.
- Как би могло да се случи това?
- Това може да стане чрез ефективно и реално ориентиране чрез икономически резултати на икономическата собственост. Поемам категоричен ангажимент за изработване и приемане на нов Общ устройствен план на града и общината, тъй като това ще даде основата на предназначението и начина на определяне на отделните структурни части на нашата територия, техническата инфраструктура, опазването на околната среда, зелената среда, обектите на културно-историческото наследство, които създават тази подреденост на територията, която привлича и бизнес интереса.
- Имате ли достатъчно и опитни кадри?
- Изключително важно е да насочим усилията си към обучението на нискоквалифицирани кадри. Затова за Враца е важен проектът за изграждането на Регионален център за квалификация на малки и средни предприятия. Смятам, че общината трябва да има активно поведение на пазара на труда. Нека не забравяме, че ще създадем нови работни места за общинската икономика, чрез успешната реализация на нови проекти в общинските предприятия и дружества.
- Какво предвиждате за транспортните услуги във Враца?
- Транспортните услуги са кръвоносната система за създаване на база за една икономика и създаване на нови работни места. Затова имаме големи очаквания при реализацията през следващите години на нашия проект за "Интегриран градски транспорт на Враца", който е насочен основно към екологичния тролейбусен транспорт - това е и основният обществен транспорт в града ни. Почти 100-процентова е готовността ни за търсене на финансиране за този важен проект, който включва разширяване на съществуващата мрежа и маршрутни линии, доставка на нови, съвременни и комфортни тролейбусни коли, достъпност на градските автобусни и тролейбусни спирки, съвременна система за управление на обществения транспорт (която осигурява в реално време информация за пътниците за съществуващите линии), не на последно място рехабилитация и реконструкция на общинската пътна мрежа по маршрутите на обществения транспорт (подобно на това, което правихме през последните 2 г.).
- Сигурен и спокоен град ли е Враца?
- В един град има бизнес и икономика, когато хората, които го развиват, се чувстват сигурни. Така че осигуряването на сигурност чрез безопасна жизнена среда и превенция на риска е от изключително значение. Ще бъда активен в диалога с общинския съвет за актуализиране на всички нормативни актове по отношение на опазване на обществения ред, охраната, опазването на публичното и частно имущество, ще разчитам и на работещ консултативен съвет от специалисти, които да предлагат решения по отношение на опазването на обществения ред и сигурността на гражданите. Ще пуснем в експлоатация съвременна система за видеонаблюдение. която да осигури наблюдение на публично достъпните елементи на градската среда: пътните артерии и кръстовища, пешеходни зони, паркове и алеи, училища и детски градини, обществени сгради и съоръжения с публичен достъп, както и принадлежащата им територия. В това отношение ще разчитам много на органите на МВР, за да наложим един ясен и работещ модел за съдействие между кмет на общината и кметове на населени места за противодействие на престъпността, особено по селата, където ще се опитаме да привлечем в тези усилия и охранителния бизнес.

Това накратко е моят план за съживяване на икономиката, но и превръщането на Враца в място, на което си заслужава да живееш и е наш общ дом!