Николай Иванов: За четири години се постарах и Враца се превърна в духовен център

Николай Иванов кани Калин Каменов на дебат за Враца

Над 50 културни дейци, представители на различни гилдии, участваха в среща с кандидатът за кмет на Враца, подкрепен от БСП, Николай Иванов. “Вие сте хората, които са символ на духа на Враца. А духът на Враца е това, на което всички ние се опираме, когато искаме да подредим бъдещето му. Благодарение на вашите апостолски усилия Враца я има и ще я има“, заяви Иванов. Според него подкрепата на общината за културата, когато държавата тотално абдикира от този свой ангажимент, е изключително важна. „През тези четири години се постарах да дам ясен знак за това. Видно за врачани, а и за хората, които имат досег с този град, е че той е един духовен център“, каза още кандидатът за кмет на Враца. Той подчерта, че през тези четири години се е постарал с всяка следваща година да се увеличава бюджета за култура, за всички културни институции, така че да се запазят всички традиции и да се надгражда.

Директорът на врачанския Драматично-куклен театър Анастас Попдимитров припомни, че през тези четири години, ако не е била грижата на Общината нито врачанската симфония, нито театърът са щели да се запазят. „И не просто да съществуват, а да имат своето важно място в културния живот на града и множеството гастроли по целия свят“, коментира той. “Няма да приема апокалиптичната картина, която моят основен опонент от ГЕРБ описва за нашия град. Враца е жива, Враца се развива. Във Враца нещата се случват“, категоричен е Иванов. Той посочи, че повече от 100 000 квадратни метра улици са преасфалтирани основно. „Въпреки че бяхме подложени на тежки проверки, не бе установено никакво нарушение. Много е лесно да се търси най-лекото съпротивление и да се “играе” на тази тънка струна. И тъй като той няма куража публично да заявява тези неща, аз го каня на дебат на тема “Враца”. Да чуем неговите виждания, аз да изложа моите тези. Не се притеснявам да отговоря на всички въпроси. Враца е наша обща кауза и аз няма да позволя, дори само в тази кампания, градът ни да бъде описван като пусто място”, категоричен бе Николай Иванов.

            По време на срещата се изказаха видни врачани, сред които Марин Ботунски, Златка Петрова, Виктор Шонев, Нарцис Торбов. Направени бяха предложения за нови инициативи, които да влязат в културния афиш на Враца. Сред тях са фестивал на късометражното кино и фотопленер. Направено бе предложение да се учредят награди на Враца в областта на културата – за произведения на изкуството, създадени в града. “Мисля, че не сме на предизборна, а на работна среща. И всички сме тук, за да продължим да работим. Много ми е обидно, когато някой каже, че  в нашия град нищо не става. Целият ми живот мина да доказвам, че Враца е място, където стават хиляди неща – с всички фестивали, с всички културни събития, с всички написани книги, с всички нарисувани картини. Враца е нещо изключително голямо на фона на културния живот в страната. И това в последните четири години се дължи изключително на Николай Иванов“, заяви директорът на Младежкия дом Георги Врабчев. Той даде за пример всичко, което прави театърът,  Младежкият дом и отдел “Култура” като международни фестивали. „За тези четири години в града ни са минали хора от над 40 държави от четири континента. В кой друг град в България с размерите на Враца това се случва?“, попита той и посочи, че с подобно нещо могат да се похвалят само София, Варна, Пловдив и Велико Търново. Врабчев благодари за прекрасната сцена на открито и амфитеатър, изградени в новия градски парк в жк “Дъбника”.

На срещата Николай Иванов припомни, че  вече е осигурено финансиране и скоро ще започне обновяването на Младежкия дом, на градска концертна зала, на Регионалната библиотека “Христо Ботев”. Готови са проектите за ремонт на музея и театъра, и за въвеждане на енергоефективни мерки в тях. Продължава подкрепата за читалищата, като в следващия мандат се предвижда създаването на специален фонд, който ще финансира техни проекти. Пълна подкрепа ще продължат да получават всички фестивали, които се провеждат във Враца. Има вече идеи за създаването на нови фестивали.