В Краводер откриха паметник на загиналите във войните

Народният представител от БСП Георги Божинов откри паметник на загиналите във войните. Той е основен дарител за изграждането на монумента

Паметник на загиналите във войните откриха в криводолското село Краводер. Върху монумента  са изписани 48 имена на загинали жители на селото в Балканската, Междусъюзническата, Първата световна война и в Отечествената война. Да почетат паметта на героите бяха дошли народният представител Георги Божинов, кметът на община Криводол Петър Данчев, Лъчезар Генов – председател на Областния съвет на ветераните от войните, представители на политически сили, стотици жители на селото, близки на загиналите.„На днешния ден чрез откриването на този паметник, ние се прекланяме пред храбрите краводерски воини. 48 души от село Краводер защитиха достойно Родината и дадоха живота си за България.

Наш дълг е да съхраним  паметта си подвига и саможертвата на нашите съселяни, паднали за свободата ни. Нашето малко село е дало своите свидни жертви, които от обикновени орачи и животновъди, от любящи бащи и съпрузи се превърнаха в герои. Да сведем глави пред онези, които изпълниха своя дълг и останаха в незнайни гробове”- това каза в словото си Илия Перчинков – кмет на Краводер и председател на Инициативния комитет за изграждането на паметника.

Народният представител Георги Божинов - основен дарител за построяване на паметника и Илия Перчинков откриха паметния монумент. Сред дарителите са Герго Чернев, Георги Асенов, сем.Перчинкови, кметът на Криводол Петър Данчев и други.

Паметникът е изграден от врачански варовик и черен гранит. Негов автор е врачанският скулптор Красимир Кръстев. В знак на признателност пред паметника бяха поднесени много венци и цветя.