БСП Ямбол отбеляза 2 юни

02.06.2024

      “Днес не е ден за празник, а ден за преклонение пред героите на България.” С тези думи завърши поздравлението си Председателят на Общинската организация на БСП-Ямбол,д-р Райно Георгиев към социалисти и граждани събрали се на Братската могила в Ямбол,за Деня на Ботев и  загиналите за свободата и независимостта на България.

        От името на  Българския антифашистки съюз (БАС) Юрко Стоянов припомни онези тъжни дни на саможертва,в които България губи хиляди свои синове и дъщери дали живота си в защита на Отечеството нив продължение на два века.

         В знак на признателност,а и по традиция, Общинската администрация и Общинският Съвет на Ямбол призоваха ямболци да отдадат почит и поставят венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в двора на Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“.

         Тази година социалистите от Ямбол отбелязаха и 80-ата годишнина от разстрела на Дечка Сюлемезова, Димитър Желязков, Йордан Мишев, Ангел Вълев, Стоян Белчев, Йордан Андонов, Любомир Караиванов и Ангел Михов край с. Веселиново,община „Тунджа“. По идея на Иванка Иванова от БСП в Ямбол,социалистите от Ямболската организация сведоха глави пред подвига на героите убити по мъчителен начин на 1 юни 1944 г. Фактите припомни Пенка Белчева внучка на Стоян Белчев.В емоционално слово,развълнувана от спомените,тя пожела никога да няма повече такива събития в нашия живот,да не тъжим за погубения живот на нашите близки,но да помним историята,за да не повтаряме грешките си отново. 

        С лични спомени за майка си областният председател на БАС Янка Джендова допълни картината.

        За да изкажат почитта си към онези светли българи дали живота си за България и станали символи на националното ни достойнство се включиха и кандидатите за народни представители от листата на коалиция „БСП за България“  Красимир Йорданов и доц.д-р Милен Димов.