Атанас Зафиров: БСП е лявата партия, която отстоява мира и е спирачка на безумията на другите политически формации

Мар 18, 2023 Новини БСП в медиите 0 2028

18.03.2023 г.

„От близо две години България функционира като страна на ръба на Конституцията. България се управлява от служебни правителства, които на практика не са избирани от никого и не се контролират от никого и затова сме свидетели на една непоследователна политика, включително и по отношение на конфликта в Украйна. Включително и сега, правителството заяви, че България няма да се включва в процеса на допълнително даване на въоръжение на Украйна, но еврокомисарят Бретон говори съвсем различни неща и то на посещение във ВМЗ-Сопот. Трябва да се сформира възможно най-скоро работещо правителство, пред което да стоят ясни отговорности и то да носи политическа отговорност за своите действия“. Това заяви зам.-председателят на БСП и водач на листите на социалистите във Враца и Хасково Атанас Зафиров в ефира на Euronews Bulgaria.

Той посочи, че БСП е категорично против даването на оръжие на Украйна, защото това въвлича България като страна в конфликта: “Ясно се оформиха партиите, които са за военно решаване на конфликта. Нашата позиция е последователна – ние сме партия на мира. Ако се влагаха толкова усилия в търсенето на мирно решение, колкото се полагат за въоръжаването на Украйна, сигурно отдавна щеше да е намерено такова“, коментира социалистът.

Зафиров припомни изявлението на генералния секретар на НАТО, който заяви, че ако се стигне до ескалация на конфликта, страните от Източния фланг на НАТО първи ще поемат удара: „Добре е нашите войнолюбци да са наясно с тази особеност и да са наясно, че при един такъв сценарий ще се наложи и България да воюва. Трябва да се търси мирно решение“, категоричен бе зам.-председателят на БСП. Той даде за пример антивоенните демонстрации в Чехия, Франция, Германия и допълни, че вече европейските и световни лидери говорят за мирно разрешаване на конфликта.

Зафиров коментира необходимостта на България да има свои изтребители, с които да охранява небето си: „Ако допуснем да бъде приземена българската военна авиация, ние ще загубим най-ценния капитал – хората. По-никакъв начин не трябва да се допуска това. Трябва да се търсят решения, но как да се намират тези решения? Министърът на отбраната говори от много време за оптимистични посоки за двигателите, които трябваше да вземем от Полша. Сега се оказва, че Полша си дарява изтребителите – тоест тази врата вече е затворена. Словакия си дарява изтребителите. Русия и Беларус вече са затворена страница. Откъде ще вземем тези двигатели?“, попита социалистът.

В ефира на Euronews Bulgaria Атанас Зафиров коментира и темата за охраняване на границата, като посочи, че основният проблем е, че България чака някой друг да реши проблема, а не инвестира по никакъв начин в собствените си способности: „Физическата охрана е наш ангажимент, трябваше армията да бъде разположена на границата, горските пътища отдавна трябваше да са приведени в необходимия порядък, отдавна трябваше техниката да бъде обезпечена. Освен това лицемерното поведение на партиите в последния момент направи така, че разумните и крайно необходими промени в Наказателни кодекс, които бяха предложени от „БСП за България“ по отношение повишаване на наказателната отговорност на хората, ангажирани с този бизнес, не бяха разгледани“, припомни социалистът.

Зам.-председателят на БСП категорично заяви, че партията ще има по-високи резултати от тези, които показват социологическите проучвания и допълни, че БСП ще бъде лявата партия в следващото правителство, която да бъде спирачка на безумията, които се опитват да правят някои от политическите играчи.