Атанас Зафиров, БСП: Първите закони, които ще внесем, са за таван на цените и срещу спекулата

Мар 09, 2023 ВРАЦА Новини Избори 0 1006

Има огромен интерес към референдума за джендър идеологията

“Много важни задачи стоят за решаване в следващия парламент. Най-важните от тях са справянето с цените, с растящите неравенства, доходите на българските граждани. Затова и един от първите закони, които ще внесем, касае именно този проблем - закон за таван на цените. Такъв вече е наложен в няколко европейски страни и дава много добри резултати.” Това заяви водачът на листите с кандидати за народни представители на “БСП за България” във Враца и Хасково Атанас Зафиров в ефира на БСТВ.

По неговите думи, в условията на тежка криза се е видяло, че пазарните механизми не работят по възможно най-добрия начин и държавата трябва да се намеси много решително “Затова и ние настояваме за такъв таван на цените на основните потребителски стоки, както и закон срещу спекулата”, подчерта той.

“Искаме да се преразгледа въпросът относно предоставянето на оръжие и военна техника на Украйна, което ни направи страна в конфликта. Това също ще бъде на дневен ред в нашата законодателна програма, наред със закони, касаещи доходи, социални неравенства, запазване на социални придобивки, подпомагане на хора в неравностойно положение”, каза още Зафиров. 

Социалистът обърна внимание на друг въпрос, който е във фокусът на левицата - референдумът на БСП срещу джендър идеологията в училищата. Зафиров посочи, че предстои да бъде сформиран инициативен комитет, в който място намират видни общественици, интелектуалци, спортисти, хора с име и авторитет в обществото. 

“Това е тема, която много вълнува българското общество. Срещаме огромна подкрепа. Стотици хора всеки ден звънят и искат да се включат в подписката, в организацията и в провеждането на този референдум. След структурирането на следващото Народно събрание ние много бързо ще задвижим процесите, за да организираме референдума и да го спечелим. България трябва да остане остров на спокойствието и да продължи да запазва традиционните християнски семейни ценности - нещо, което ни е съхранило през вековете и ни е спасило като народ и нация”, заяви по темата Атанас Зафиров. 

Заместник-председателят на БСП, който е и кандидат за депутат от Враца и Хасково, припомни, че в предходния парламент левицата е предложила много сериозни наказания за каналджийството, но въпреки заявената подкрепа от другите парламентарни сили, законът стигна само до първо четене. “В същото време ежедневно сме свидетели как този проблем се задълбочава. В един от регионите, където имам честта да съм водач на листата - Хасково, темата е особено чувствителна. Трябва да покажем, че държавата има волята да се справи с този проблем. За да стане това, трябва координирана работа между всички власти - законодателна, изпълнителна и съдебна”, обясни Зафиров.

Той посочи, че БСП е предложила същият подход спрямо пияните и дрогираните шофьори - увеличени наказания, конфискация и бързи процеси - но отново не се е намерила политическата воля в 48-ото Народно събрание. “Тази ужасяваща война по пътищата ни затрива като нация. Затова трябват драстични мерки”, категоричен бе Атанас Зафиров.