Атанас Зафиров: БСП има ясна програма за първите 100 дни управление на страната

Сеп 27, 2022 ВРАЦА Новини Избори 0 856

27.09.2022 г.

„БСП ще има един много добър резултат на тези избори. Ще продължим да бъдем сериозен фактор и в следващото управление на страната. И се надявам, че постигнатото с наше участие в управлението ще бъде оценено от българските граждани. Най-добър диалог имаме с партиите, с които участвахме в последното управление. Не бихме участвали в общо управление с ГЕРБ и ДПС, защото ние от дълги години водим последователна битка с този модел на задкулисие.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и водач на листата във Враца Атанас Зафиров в ефира на Euronews.

Той определи „Има такъв народ“ като партията, която е бламирала предишното правителство и по този начин е обслужила интересите на статуквото.

По думите му в момента хората се интересуват предимно от икономическата несигурност, неравенствата и увеличаващите се цени на енергоносители и стоки от първа необходимост. „Затова ние от БСП сме изготвили и разписали ясна програма за първите 100 дни от управлението по отношение помощта за домакинствата, таван на цените на газ, парно, вода. Една от мерките за справянето с инфлацията е повишаване на доходите и увеличаване на потреблението. Но това не бива да бъде изолирано. За успешна борба е необходима работеща икономика и затова ние казваме, че мерките и стимулите за бизнеса трябва да продължат. В това число и въвеждане на таван на цените за енергоносители за бизнеса, което би им позволило да запазят работни места“, допълни Зафиров за приоритетите на левицата и подчерта, че образованието и здравеопазването  трябва да са безплатни.

„Диалогът трябва да бъде взаимен и България трябва да се опита да посредничи за мирно решаване на конфликта в Украйна. Необходимо е да се говори за мир и деескалация. От санкциите и прибързаните действия страдат обикновените хора и в момента негативите безспорно ги понасят българските граждани. Трябва да се търси истинска диверсификация, а такава би трябвало да включва всички доставчици на газ. Обстоятелствата са такива, че няма от къде да бъде запълнено необходимото количество газ от близо 1 млрд. куб. метра. Когато се сформира новото правителство, ще направим пълна ревизия на дейността на служебния кабинет в областта на енергетиката. И тогава ще стане ясно какво се е случвало“, посочи социалистът за актуалната външнополитическа ситуация и проблемите с доставки на синьо гориво.

Заместник-председателят на БСП бе категоричен, че участва в изборите, за да може със своя опит, енергия и знания да допринесе за постигането на добър резултат и БСП да реализира своята програма.