Атанас Зафиров: Не на войните! Да дадем шанс на мира

Сеп 21, 2022 ВРАЦА Новини Избори 0 983

Обръщение на заместник-председателя на БСП и водач на листата във Враца Атанас Зафиров по повод Международния ден на мира

Вече 40 години, по предложение на Общото събрание на ООН, светът отбелязва 21 септември като Международен ден на мира. Тази дата не е избрана случайно – на 21 септември 1939 г. Германия напада Полша и с това се поставя началото на най-кървавата и разрушителна война, която човечеството е преживяло в своята хилядолетна история - Втората световна война. Тя отне милиони невинни човешки жертви, заличи от лицето на земята стотици градове и села, унищожи културно наследство на човечеството, градено с хилядолетия.  

За да може днес светът да се развива и да върви напред, хората се нуждаят не само от ден на мира, а от 365 такива дни.

В XXI век земята отново се тресе от стотици военни конфликти, чиито жертви са невинни хора. А само частица от средствата влагани в тях биха били достатъчни да се нахрани цялото населението на света, да има достъпно здравеопазване, образование и култура за всеки човек.

Ето защо, днес е особено необходимо всички прогресивни хора и особено младите да се обединят в името на най-голямата ценност на човечеството - мирът. 

Международният ден на мира е повод за равносметка и размисъл. Ден, в който споделяме своите надежди и очаквания, ден, в който оръжията трябва да замълчат. Минута мълчание, в която милиони хора по света ще засвидетелстват своята подкрепа за един по-добър, мирен и надежден свят.

Опазването на мира е свещен дълг на всеки човек. За мира трябва да се борим ежедневно, за да дадем шанс на децата и внуците ни да живеят в един толерантен и проспериращ свят. Ние им го дължим.