Александър Симов от Враца: Защитихме младите семейства и децата в Бюджет 2022

Безплатни детски градини е реална стъпка за борба с демографската криза, заяви Симов във Враца

Над 80 души присъстваха на срещата на БСП във Враца, една от многото, които левицата организира из цялата страна със своите членове. Народните представители от БСП Александър Симов и Атанас Зафиров, членът на Изпълнителното бюро на левицата Генадий Събков, областният председател на БСП Иво Лилов и организаторът на срещата Евгений Белий представиха параметрите на бюджета за 2022 г. и приноса на БСП това да е най-социалният бюджет за последните 30 години.

„В следствие на кризите, бедността и неравенствата се увеличават. Нашата грижа са слабите, уязвимите и бедните. Подготвя се един от най-социалните бюджети в България. Социалните разходи са увеличени с над 30% спрямо 2021 г. или около 20 млрд. лв. за социална политика“, заяви Александър Симов.

По думите му, чрез Бюджет 2022 г., държавата връща своите социални функции. „Това показва едно завръщане към изконните принципи на левицата държавата да бъде социална“, допълни той.

Симов бе категоричен, че БСП не отстъпва от никакви свои принципи, не прекрачва своите червени линии, а точно обратното, дори в една сложна коалиция и трудни обстоятелства, тя успя да наложи много по-социален характер на финансите в държавата.

Във връзка с темата за актуализацията на пенсиите социалистът обясни, че именно БСП е наложила, и я превърна в основна политическа тема и това вече е факт. „За 2022 г. се предвижда разходите за пенсии да са в размер на 14 119,2 млн. лв. Това е с 8,2 % повече спрямо актуализирания държавен бюджет през 2021 г. Средният размер на пенсията през 2022 г. се предвижда да достигне 573,76 лв. без включената „ковид добавка“. Очаква се реален ръст на пенсиите от 7,3 на сто през 2022 г.“, каза още Александър Симов.

Среща с членове на левицата бе проведена и в Сливен, където Атанас Зафиров определи провелия се през януари Конгрес на БСП като успешен. Партията е отчела проблемите от изборите, но същевременно е показала ясно, че гласува доверие на Корнелия Нинова да бъде председател. „В хода на дискусията се изясни, че мнозинството от делегатите не виждат необходимост от провеждане на вътрешнопартиен избор в момент, в който партията влиза в управлението на страната и има шанс да реализира своите предизборни обещания – особено тези със социална насоченост“, заяви той.

Социалистите потвърдиха и тезата, че БСП ще продължи да бъде градивен фактор в управлението. Дори и в ситуация на много трудни преговори, левицата е показала конструктивен подход, но не е изменила на онези идеи, които я правят различна.