Александър Симов: Ключът за следващото управление е в БСП

Окт 24, 2021 ВРАЦА Новини Избори 0 1042

24.10.2021г.

„Ключът за следващото управление е в БСП“. Това заяви в ефира на БНТ водачът на кандидатската листа на „БСП за България“ във Враца Александър Симов. По думите му последните два парламента и напрегнатите преговори показаха, че липсата в българския политически живот е на диалог. Според него партии, натоварени с доверието на хората, не са могли да прочетат това, което им казват хората, поискали промяна, а то е: „Гласуваме за много партии, намерете общите политики и осъществете управление“. Симов обясни, че двата поредни провала са поставили на изпитание идеята за промяна. „Много хора разбраха, че БСП е партията на здравия разум  и тя е ключът към съставянето на управление“, коментира социалистът. По думите му БСП е партията, която винаги е била на страната на промяната, която в 44-тия парламент е била единствената опозиция. „Ще подадем ръка на всички партии, които са заявили, че искат промяна. Дано да са разбрали как трябва да се действа оттук нататък. Няма да водим разговори на тъмно, няма да се пазарим за министерски постове. Разговорите сега трябва да са за политики“, категоричен бе той.

Според него абсурдното в предните два парламента е било, че всички са казвали, че искат да се осъществи управление, но никой, с изключение на БСП, не е положил достатъчно усилия. Симов заяви, че "Демократична България" са дали лош сигнал с това, че не са се включили в преговорите, след като са били поканени от БСП. По отношение на „Продължаваме промяната“ Симов посочи, че в нашия политически живот вече сме виждали резултатите от приказките за „леви резултати с десни мерки". На второ място той коментира, че „почтеноста“ в политиката се доказва като  защитаваш ясна идея, стоиш зад нея и си направил всичко възможно да я осъществиш. „Когато тези партии правят коалиция на почтените, аз така и не разбрах по какъв критерий ще ги избираме“, призна социалистът.

Помолен да коментира позицията на БСП с искане на оставката на министър Кацаров, Симов заяви, че темата със "зеления сертификат" е голяма и сложна, но има неща които са ясни на всички. „Всеки здравен министър трябва да си даде сметка за съотношението в българското общество и огромният процент неваксинирани хора. Защо се е стигнало до него - причините са много. Не може да се въведе „зелен серификат“ от днес за утре“, каза социалистът. Според него така, не само че не постигаш някакво успокояване на обществото и не решаваш кризата, а създаваш напрежение, което измества всички други теми на заден план и до края на кампанията ще се говори само за това. „Това предизвикване на напрежението показва, че здравният министър не си е свършил работата“, подчерта той. Симов коментира, че още със стъпването си на поста министър Кацаров е трябвало да организира нормална кампания за ваксинация, а не сега панически да се действа.

„Не приемам тезата, че БСП няма право на мнение по отношение на действията на служебния кабинет. Не, имаме право“, категоричен бе Симов. Той подчерта, че днес президентът Радев и вицепрезидентът Йотова правят среща по повод COVID кризата, което показва, че има чуваемост и те са разбрали, че в обществото има напрежение.

Симов отбеляза, че проблемът с ваксинацията се корени в разрушеното доверие в държавата в последните 30 години. Той обясни, че у нас нещо, което се препоръчва от държавата, не се приема като нещо добро. Социалистът подчерта, че БСП винаги се е борила за идеята, че държавата има място в живота на хората. „Лошото е, че трябваше да дойде кризата за да се види, че това е така“, каза той.

Симов подчерта, че разговорът за политика трябва да се концентрира върху това кой какви идеи предлага за справяне с кризата. Той заяви, че в първите 100 дни БСП е заложила няколко ясни мерки – държавата да даде помощ на енергийно бедните семейства -  200 kWh енергия за своя сметка;  намаляване на ДДС от 20 на 9% на енергоносителите и на храните от малката кошница за половин година. Той допълни, че за справяне с демографската криза за всяко второ и трето дете левицата предлага държавата да отпуска 6 500 лв. за родители, които са се осигурявали в последните 24 месеца. По думите му средства има, въпрос е на приоритети. „В момент на криза какво избираш – да говориш, че ще трябва да купуваш нова ескадрила или да подпомогнеш на родителите да знаят, че ще могат да пратят децата си на училище, има как да им купят учебници и всичко останало“. коментира социалистът.