Румен Овчаров в Козлодуй: Енергетиката е в трагично състояние, без БСП компетентно управление не може да има

Юни 25, 2021 ВРАЦА Новини Избори 0 624

25.06.2021

„Без БСП не може да има компетентно и отговорно управление на страната“. Това заяви Румен Овчаров в Козлодуй в сряда вечерта. Той дойде в дунавския град, за да подкрепи кандидатите за народни представители, излъчени от левицата на 6-ти МИР-Враца.

Според Овчаров, изобщо не е ясно, дали Слави Трифонов знае, що е то реална политика и каква точно политика иска да провежда неговата партия под извънпарламентарното му ръководство.. Видният социалист остро се възпротиви и на манипулативното медийно внушение за причисляване на БСП към шайката „партии на статуквото“ срещу моралните узурпатори на бренда „партии на протеста“.

„Кои са статуквото? Сашо Симов, Крум Зарков и Явор Божанков ли или Мая Манолова и Татяна Дончева, които от години са не само активни участници, но и понякога фатални режисьори на политическите процеси?“, реторично попита той.

Овчаров напомни, че само БСП има реална управленска програма и е единствената партия, която предлага реални решения на конкретните проблеми на държавата и обществото, наследени от дългогодишната властова вакханалия на ГЕРБ, а не политически шоу.

Той отново повтори и своята теза, че ако ГЕРБ си имат герб на него трябва да бъдат изобразени „бухалка“ заради силовият подход на таза партия, „скакалец“ заради патологичната им всеядност и „калинка“ заради всички некадърници с които напълниха държавната администрация.

В отговор на вълнуващите козлодуйската общественост въпроси за вероятността и възможността за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, водещият български експерт по ядрена енергетика фактологично обосновано и аргументирано обясни, че в ситуацията на обективно наближаващия „енергиен глад“ в региона, който ще последва след закриването на редица енергийни мощности в европейските ни съседи Румъния и Гърция, България е просто длъжна не само да гарантира енергийното си обезпечение, но и да подготви завръщането си, като ключов играч на европейския и Балканския енергиен пазар чрез изграждането на поне още един ядрен реактор . Дали той следва да бъде изграден като 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ (за което дори вече е получена благословията на американските ни партньори, при условие, че вместо 8-ми блок в Козлодуй ще бъдат изградени 12 броя 60-мегаватови „модулни ядрени реактора“!) или като 1-ви блок на АЕЦ „Белене“ е въпрос на задълбочен комплексен експертен анализ. Независимо от това, обаче, много по-разумно и целесъобразно е изграждането на 1 „хилядник“ от ново, но вече апробирано на практика поколение, отколкото на няколко модулни реактора, съществуващи все още само на чертеж. (Има ли нужда тук да припомняме историческата сделка на „Борисов-3“ за Ф-16 Блок 70?).

Румен Овчаров прикова вниманието на публиката и с доста разобличения „кухнята“ на ценовите финансови махинации на кабинета „Борисов-2/3“, най-фрапиращото от които беше реалната цена, предложена от руската страна за изграждането на АЕЦ „Белене“ в размер на 4 млрд. и неизвестно как нарасналата само за един мандат до фантастичните 12, а впоследствие дори и до 22 млрд., обявени от кабинета, като „решаващ аргумент“ за окончателното спиране на проекта.

„Днес България е изправена пред един конкретен избор – дали не само БСП, но и народът са твърдо решени и решителни да продължат промяната или безволно ще позволим да надделее „подмяната““, заяви и водачът на листата на БСП за Враца Александър Симов. Той смята, че не е случаен фактът, че представители на „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“ макар и с половин уста (засега!), но в един глас са заговорили, че ще приемат подкрепа на ДПС за евентуално съставяне на кабинет. Това не е промяна на модела „Борисов“, не е нова шахматна партия с нови уяастници, а просто рокада на един изхабен бивш премиер с нови фигури, но от същия цвят и в ръцете на същия задкулисен гросмайстор, категоричен беше той.

Симов обяви и основните акценти от програмата на БСП за развитие на Северозапада. Той припомни поетият ангажимент от Корнелия Нинова още в първите дни на новия парламент да бъде внесен предложения от левицата Закон за Северозапада.

„Ние никога няма да бъдем партия на мълчанието! Нашата кауза е грижата за хората и моралната ни и политическа отговорност пред тях!“