БСП-Враца: Николай Иванов да напусне парламента, не представлява врачанските социалисти

Окт 01, 2020 Новини БСП 0 1858

Декларация на БСП- Враца

Членството в БСП е право, а не задължение. То е израз на съпричастност към социалистическата идея, към борбата за равенство и справедливост в обществените отношения. В този смисъл уважаваме свободната воля и личната преценка на всеки да членува или не в отделна политическа сила, но категорично се противопоставяме на опитите за внушения и грубо манипулиране на общественото мнение за липса на демократични процедури и еднолично управление на Българската социалистическа партия.

С реализацията на пряк вътрешнопартиен избор БСП доказа, че е стожер на вътрешнопартийната демокрация и че не се затваря в елитарни кръгове, които да кадруват в партийните среди, а даде пример за свободен избор не само на личност, но и на пътя по който да продължи развитието си най-голямата лява политическа сила в България.

В този смисъл всеки, който твърди, че изборът на 60 000 социалисти е манипулиран или опорочен - следва да го докаже категорично, иначе се превръща от лице с активна политическа позиция в поредният защитник на лични или още по-лошо - на външни за организацията интереси.

Водени от гореизложеното, категорично се разграничаваме от позицията и действията на Николай Иванов и заявяваме, че БСП в област Враца е единна и активна политическа организация с над 3000 организирани членове и напускането на един от тях не е повод за вътрешно разделение. Остава отворен въпросът за мотивите за напускането на БСП и парламентарната група и дали напускането на организацията е свързано с несъгласие с политиката на БСП или с личната мотивация, породена от липсата на подкрепа от делегатите на конгреса и неизбирането му за член на Националния съвет на БСП?

Независимо от мотивите му, считано от 29 септември 2020г. Николай Иванов не изразява интересите на членовете и симпатизантите на Българската социалистическа партия от област Враца и следва незабавно да подаде оставка като народен представител. В противен случай ще считаме, че мотивите му не са свързани с принципни позиции, а единствено със стремеж към властово и финансово облагодетелстване за сметка на доверието на избирателите от областта.