Корнелия Нинова: Представяме ви ясен и конкретен план за развитие на Северозапада

Внасяме Закон за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България

"Кохезионната политика и частични единични мерки на различни правителства не дадоха резултат и Северозападният регион продължава чувствително да изостава в своето развитие." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова във Враца, където представи законопроекта за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България.Тя обясни, че икономическите и социални последици от кризата ще засегнат най-силно по-слабите региони и ще доведат до още по-големи неравенства: "На липсата на производство, безработицата, пустеещата земя и обезлюдени села трябва да се отговори с ясен и комплексен план за догонващо развитие. Ние имаме такъв и го представяме днес пред вас. Стига само думи, внасяме закон на Северозапада с ясни цели, структура, финансиране и мерки. Целта ни е- развитие на икономиката, работните места и доходите."

Заедно с Нинова бяха депутатите от Северозапада- Атанас Костадинов, Николай Иванов, Стефан Бурджев, Васил Антонов, Чавдар Велинов, Филип Попов, Цветан Топчиев, Илиян Тимчев, Милко Недялков, Анастас Попдимитров, Валентина Найденова, областни председатели на БСП от общините Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен. Тя благодари  на всички кметове, депутати, областни и общински структури на БСП, експерти и жители на петте области за събираните подписки и експертна помощ при изготвянето на закона.

Със създаването на  фонд за държавни инвестиции в Северозападна България, обхващащ общините Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, се цели социално-икономическо развитие на Северозападния регион.

Неотложно е намирането на инвеститори в региона, като  държавата трябва да предложи стимули. Едно от предложенията на БСП е  фондът за устойчиво развитие на Северозападна България да разполага ежегодно със средства в размер на 100 млн. лв., като те се инвестират в дружества и недвижимо имущество на територията на общините от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

БСП предлага също фондът да подпомага финансово общините и стопанските субекти с дейност в Северозапада за изграждането на  индустриални паркове, техническа инфраструктура и предприятия за изкупуване и преработка на земеделска продукция срещу 10 годишен ангажимент за изкупуване на земеделска продукция от земеделски производители от региона.

За да се подобри образованието в Северозапада, както и да се спре демографският срив, мерките на БСП са субсидиране на  проекти в областта на висшето и средно образование, насочени към регионалните потребности. Също така осигуряването на жилищни програми за млади квалифицирани кадри и отпускането на  студентски стипендии  срещу ангажимент за завръщане и работа в региона.

За разрешаването на проблема с липсата на аптечно обслужване в региона БСП предлага разкриването на общински денонощни аптеки в общинските центрове.