ГЕРБ да кажат искат ли американските танкове

Юли 01, 2015 ВРАЦА Новини БСП 0 1937

„Областният съвет на ГЕРБ във Враца да излезе със становище за американското оръжие, което се трупа  в българските бази

„Областният съвет на ГЕРБ във Враца да излезе със становище за американското оръжие, което се трупа  в българските бази. Нека да кажат мнението си за тежката бойна техника, чието присъствие на българска земя ще ни направи прифронтова държава и мишена на терористи. Нека да стане ясно кой кой е в българската политика”. С такъв призив на пресконференция във Враца излезе областният лидер на БСП Делян Дамяновски. Той представи и декларация на НС на БСП срещу разполагането на тежка бойна техника в България.

Социалистите настояват държавният глава Росен Плевнелиев и министрите от служебното правителство Димитър Митов и Велизар Шаламанов  да отговорят какви ангажименти са поемали от името на страната ни на срещата на върха на НАТО в Уелс. „Защото те там са поискали България да бъде защитена от Русия?“, попита народният представител Георги Божинов. Той уточни, че разходите за въоръжаване на САЩ са 50% от разходите, които целия свят дава за оръжие. Според Божинов, тези действия на управляващите ни въвличат в един пагубен сценарий за страната ни. В декларацията си БСП заявява, че за България и българите Русия не е военна заплаха и че е недопустимо министър-председателя да няма позиция по този въпрос. Червените са категорични, че страната ни се нуждае от самостоятелна външна политика.

Георги Божинов коментира проблемите в енергетиката и повишаването на цената на тока. Той поиска оставката на Иван Иванов- председател на Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/ като се аргументира, че  е пренебрегнал фактите от независимите одити на енергоразпределителните дружества/ЕРП/, изготвени по време на управлението на Орешарски.

Божинов обясни, че преди една година тогавашният председател на ДКЕВР Боян Боев е внесъл жалба в Европейската комисия за неправомерна държавна помощ на двете американски централи и за ВЕИ-та. „По това време са издадени 2 600 наказателни постановления за нарушение, като най-ниската глоба е била до 20 хил.лв.“, допълни Божинов. По неговите думи следващият председател на ДКЕВР Светла Тодорова се опитала да изтегли жалбата от ЕК и е подписала само 500 от наказателните постановления, и то с най-ниските глоби – до 20 хил.лв. „По този начин са спестени 142 948 000 лв., които са били заявени за поддържане на електропреносната мрежа и които са били включени в цената на тока, платена от българските граждани“, допълни той.

Народният представител посочи, че са установени нарушения и при възобновяемите енергийни източници/ВЕИ/. „Цените от ВЕИ-та са в пъти по-високи, защото се предполага, че инвеститорите са изтеглили кредити за тяхното изграждане. Оказва се обаче, че тези соларни инсталации са построени със средства по Оперативна програма „Развитие на селските райони”, каза Божинов. Той уточни, че на територията на Врачанска област има поне две соларни инсталации, изградени по тази европейска програма. Според него ДКЕВР трябва да каже на собствениците на ВЕИ-та „Върнете си парите на държавата!”, за да може да се покрие дефицита в НЕК.

Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е на мнение, че високата изкупна цена на тока от ВЕИ-та, без да са вложили собствени пари за тяхното изграждане, си е чиста печалба за тях, но цената на тока се заплаща от българския народ и това е една от причините за неговата бедност, допълни народният представител.

Делян Дамяновски заяви, че от БСП категорично се обявяват срещу приватизацията на здравните медицински заведения, защото това не е пътя за здравно обслужване на населението. Според социалистите, това ще има катастрофални последици за населението, което на практика ще остане без здравно обслужване. „Днес болниците нямат право да връщат пациенти, но утре, когато станат частни, никой не може да ги задължи да приемат болни”, уточни Георги Божинов.

БСП е против правителствената политика, която на редица места заплашва съществуването на общинските болници.