Кметицата на Търнак скочи срещу ГЕРБ

Юни 18, 2015 ВРАЦА Новини БСП 0 1954

Кметицата на белослатинското село Търнак Илка Тодорова от БСП сигнализира, че кметът на  община Бяла Слатина Иво Цветков вече е започнал предизборната агитация

Кметицата на белослатинското село Търнак Илка Тодорова от БСП сигнализира, че кметът на  община Бяла Слатина Иво Цветков вече е започнал предизборната агитация. За тази цел той използвал програмата „Топъл обяд”.

Тодорова информира, че селото има около 1 500 жители, а в програмата „Топъл обяд” са включени 55 човека. По нейните думи храната по програмата е доставяна само четири дни в специално определеното помещение в кметството. След това, храната вече се доставяла с частна кола, в частен дом в Търнак, без никой да е уведомил за това кметството. Според нея, частната къща едва ли отговаря на хигиенните изисквания за раздаване на храна.

Тодорова каза, че помещението, в което се доставяла храната е определено за партиен клуб на ГЕРБ. Освен това, по заповед на кмета на община Бяла Слатина, храната се раздавала от лицето Георги Йонов- служител в общинската администрация и кандидат на ГЕРБ за кмет на селото. Хората, получаващи топъл обяд били заплашвани, че ако не идват да получават храната от частната къща ще бъдат изхвърлени от програмата.

Кметицата на Търнак твърди, че все още продължава записването в програмата „Топъл обяд”, въпреки че срокът е изтекъл. По думите й, за да бъдеш включен  в програмата, първо трябва да обещаеш, че ще гласуваш за кандидатите на партия ГЕРБ. По този начин се притискат социално- слабите хора, което от своя страна създава социално напрежение. „Искам да попитам премиера Бойко Борисов, който преди дни призова да не разпалваме етническия огън, дали знае какво правят неговите кметове по места и какво напрежение създават у хората и как европейските фондове в България се използват за предизборни цели?”, коментира тя. Тодорова разказа, как кандидатът за кмет от ГЕРБ Георги Йонов искал личните карти на безработни, като обещавал да ги назначи на работа.

Илка Тодорова обяви, че ще сигнализира за нередностите Агенцията по социално подпомагане, която отговаря за програмата, ще подаде сигнал до Българска агенция за безопасност на храните /БАБХ/, а може и да напише писмо до Европейската комисия, за да знаят в Европа за какво в България се използват европейските пари.