Иван Иванов, БСП: Липсата на кадри и задлъжнялостта са най-големите проблеми на Враца 

Общината се нарежда на 5-то място по дългове в страната ни. Техният размер е над 25 млн. лева

„Няма разцепление на левите гласове в общината. Ние сме напълно единни. Излизаме на тези избори с много амбициозна и силна лява програма. Това ще го видим и по резултата на 29 октомври. Всичко е важно. И зам.-кметовете, и кметското място, разбира се и местата в общинския съвет. Защото ръцете на един кмет са вързани без подкрепата на общинския съвет и той няма какво да направи.“ Това заяви по време на предизборен дебат за Враца по БНТ кандидатът за кмет на БСП Иван Иванов.

Той обясни, че задлъжнялостта на Враца е над 25 милиона лева и добави, че това подрежда общината на 5 място в страната по задлъжнялост. „Една голяма част от това е именно тези европейски програми, защото се кандидатства на ангро, а те имат съфинансиране от страна на общината. Основното нещо не е да се търсят инвеститори във Враца, а да създадем такава среда, че инвеститорите да ни потърсят. Говорим за условия от типа на предоставяне на терени, комуникация, път, ток, вода“, коментира социалистът.

“Болницата е проблем и на държавата, и на общината. Държавата е принципал, но тя се намира на територията на общината и обслужва гражданите от цялата област. Основният проблем е голямата задлъжнялост и липсата на кадри. Общината е тази, която да настоява пред Министерство на здравеопазването за запазването на болницата, защото в момента в района на тази болница има 2-3 частни болници. Повечето лекари напускат болницата поради ниското заплащане. Това е и социалната задача на общината”, обобщи Иванов за болницата във Враца.

Социалистът обясни, че БСП предлагат стипендиантски програми за студенти по медицина като тяхното обучение да бъде напълно безплатно. „Най-хубаво е да учат във Враца. Тук има филиал на медицинския университет, но трябва да направим всичко възможно да има лекарски специалности, защото в момента няма такива. Когато те се обучават тук – могат да ходят на практика в държавната болница. Да бъдат обвързани обаче с договор с Община Враца за период от 5-7 години, за да могат да се върнат тук и да практикуват професията си. На медицинските специалисти и лекари, които са от друго място може да им се предоставят общински жилища. Но как да се случи това като през последните 8 години на всяко заседание на общинския съвет се продават по 5-6 жилища, а не се строят нови, както и не се инвестират пари за ремонт на другите“, допълни той.

„В инфраструктурно отношение имаше фирми в минало време. В момента има само една фирма – именно поради тази причина, че обществените поръчки винаги са направени за дадения човек, врачанските фирми вече не съществуват. Защото те са инвестирали в кадри и обучения, но не могат да им намерят работа и го освобождават. В общесвените поръчки трябва да има пълна прозрачност. В тях е необходимо да участват както общински съветници, а също така може би и граждани. Трябва да се види какви са критериите за тези обществени поръчки“, заяви кандидатът за кмет от БСП за корупцията при обществените поръчки.

Според него студентското общежитие е в трагично състояние и е необходимо да се инвестират средства, за да се ремонтира то, както и да се привлекат факултети на различните университети  с по-атрактивни специалности. „Защото сега, ако отидем и го видим – то като от филм на ужасите за съжаление, а там има над 300 стаи за студенти“, добави социалистът.

„Живея и работя във Враца. Тук са моето семейство, деца и приятели. Искам те да останат в този град. Ще работя за просперитета на Врацата и за една силна социална община каквато трябва да й е ролята. На 29 октомври гласувайте с бюлетина номер 1“, каза в заключение Иван Иванов.