Атанас Зафиров: БСП има две много бързи решения - таван на цените и закон срещу спекулата

Мар 29, 2023 ВРАЦА Новини Избори 0 518

Интервю на водача на листата на БСП за България в 6 МИР Враца Атанас Зафиров за Zov News

Кои са най-важните приоритети на БСП, касаещи област Враца?

Ще продължим с усилията си за приемане на закон за създаването на Държавен фонд за устойчиво развитие на Северозападна България. Законът ще даде финансовия инструментариум за развитие на Северозападна България, в която са включени областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.

Разбира се ще отстояваме нашите позиции за развитие на ядрената енергетика и изграждане на нови мощности в АЕЦ Козлодуй, стимулирането на местното производство и възстановяване на селското стопанство чрез справедливо преразпределение на субсидиите, така че те да не отиват само в един ограничен кръг крупни зърнопроизводители, борба с демографската криза и обезлюдяването на населените места, възстановяване на болничната помощ в общинските центрове без такава, довършване на инфраструктурните проекти и налагането на региона като туристическа дестинация.

Областта има огромен потенциал, нужни са реални действия и спиране на кражбите и корупцията.

Какви са важните задачи пред БСП в следващия парламент?

БСП за България има три важни акцента в тази кампания и в следващия парламент – първи – да не се въвлича България във войната – мир, дипломация, преговори и спиране на военните действия.

Втори – борба с инфлацията и увеличаване на доходите и трети – защита на българското семейство, семейните ценности и на децата.

Има ли реална възможност за справянето със спекулата и постоянно растящите цени, хората наистина изнемогват, особено тук в областта?

Инфлацията е общоевропейски проблем, който в България обаче си има и още едно измерение – вихрещата се безконтролно спекула.

Държавата безучастно гледа отстрани и наистина е абдикирала от своите контролни и репресивни функции.

Ние от БСП за България имаме две много бързи и адекватни решения – таван на цените и закон срещу спекулата. Все повече европейски държави прилагат такъв таван и дават необходимото спокойствие на своите граждани, че ще устоят на кризата, в България останалите партии обясняват, че не било пазарно и изкривявало свободната инициатива.

Ако под свободна инициатива се разбира грабежа който безскрупулни търговци и картели осъществяват в момента над българския потребител, нищо добро не ни чака, докато не ударим по масата и не спрем този пазарен фундаментализъм.

 Какво ще включва този закон срещу спекулата?

Адекватни мерки и строги наказания на доказаните спекуланти. Когато глобата за подобни действия постави под съмнение бъдещето ти въобще като икономически субект, мисля много сериозно ще се замислиш дали да прилагаш подобни методи за бързо забогатяване.

 Вие сте един от хората, който настоява за законови мерки срещу пияните и дрогирани водачи по пътищата

В област Враца не минава и ден без да прочетем в полицейската сводка за причинени катастрофи от такива водачи, арестувани шофьори, карали под въздействие на наркотици, алкохол или и двете в комбинация. Подходът тук е същия – строги наказания, конфискация на имущество, доживотно отнемане на шофьорски права. Но и борба с корупцията в системата, адекватни наказания и на покровителите на тези атентатори на пътя!

Само общи действия на законодателната, изпълнителна и съдебна власт могат да дадат резултат.

6. За или против въвеждането на еврото и България в Шенген?

За еврото, но когато сме готови икономически за това, за Шенген без допълнителни условия!

 Моля, мотивирайте се?

България е поела ангажимент за въвеждането на еврото и това е неотменим процес. Но въпросът е кога?

Ние от БСП сме категорично против всякакво бързане, още по-малко за сметка на допълнителното обедняване на българския гражданин и бизнес.

В условията на социална, икономическа, финансова и всякакви кризи, да се търси 3% бюджетен дефицит, за да се влезе веднага и на всяка цена в Еврозоната е цинизъм спрямо българите, които едва свързват двата края. Няма да го позволим.

Шенген е друга тема. България отдавна изпълни критериите за влизане в шенгенското пространство и е унизително отношението на нашите европейски партньори, които по чисто политически, вътрешни свои баланси не ни допускат в него.

Това е обидно и България трябва да заеме много остра позиция по въпроса, още повече, ако се допусне отделянето на Румъния от присъединителния процес на нашата страна.

Нека поговорим за референдума на БСП срещу джендър идеологията в училищата. Съществува ли наистина такава опасност?

Джендър идеологията вече е проникнала в образователната ни система!

Ето ви учебник по “Човекът и природата” за 6 кл., по който се обучават българските ученици на крехката 12-годишна възраст.  Вижте какво пише на 155 стр. в урока “Грижа за растежа и развитието в училищната възраст” на пособието:  “Първото влечение обикновено е насочено към представители на противоположния пол, някои обаче откриват, че имат предпочитания от собствения си пол или пък към индивиди и от двата пола. Понякога са необходими повече време и опит извън рамките на пубертета, за да може младият човек да определи сексуалната си ориентация”.

След урока пък се поставя следната задача на 12-годишните деца: “Дискутирайте различните видове сексуална ориентация”. Имате ли още съмнения? Затова ние казваме: Всеки над 18-годишна възраст е свободен да избира как да живее живота си.

Но нашият призив е: Не закачайте децата! Участваме активно в организацията на референдума, ще съберем необходимите подписи – всеки, който желае може да се включи с гласа си, ще го проведем и ще го спечелим!

На тези избори на хоризонта се появи партия, наричаща себе си автентичната левица. Това разбира се не е реално, но все пак какво е вашето послание към социалистите, които по една или друга причина се колебаят?

Нямам навик да говоря срещу политически опоненти. Това, за което ме питате, обаче не знам точно в коя точно категория да го причисля. Едно е сигурно – там ляво е само името.

Този субект е създаден с единствена цел за краде гласове от БСП и да я обезсилва. Нито ще влязат в парламента, нето имат намерение да изпълняват обещанията си. Видимо обаче разполагат с финанси, щом са залели магистралите с билбордове.

Социалисти за тях няма да гласуват, но и всеки дал гласа си там, да е наясно, че го хвърля на вятъраТолкова за дубликатите.

Струва ми се, че вие искрено заобичахте Враца и областта? С какво е толкова привлекателен района ни?

Уцелихте точно въпроса. Вчера се усетих, че даже вече използвам в ежедневието си и врачански специфични думи. Най-ценното тук са хората!

Открити, директни – могат така да те пляснат с думи през лицето, че свят да ти се завие. Харесвам честните отношения – да е да, не е не! И в същото време зад тази сурова обвивка се крие вековна култура, история, невероятна природа, интелект. Открих за себе си много неочаквани и нови неща.

Мога смело да кажа, че в сърцето си вечно ще нося частица от региона! За мен ще бъде чест и привилегия да продължа да бъда гласа на Враца в парламента, ако разбира се получа това доверие с номер 1 в бюлетината!