БСП в Роман: Отменете вдигането на местните данъци и такси

29.12.2020г.

Прехвърлянето на тежестта от кризата с увеличаването на местните данъци и такси през 2021 година няма да реши нито един проблем на община Роман, категорични са социалистите там по повод приетото увеличение с 50% на местните данъци и такси в общината за догодина.

„Решението е неприемливо и антисоциално, то единствено ще прехвърли тежестта на кризата от институциите върху местните жители като засили процесите на обезлюдяване и увеличаващата се бедност“, заявят партийни членове.

Още на 17 декември от БСП в Роман са изпратили жалба до Областна администрация – Враца, с която настояват да се предприемат всички правни и фактически действия за отмяна на проведеното на 15 декември заседание на Общински съвет – Роман. Мотивите, изведени в жалбата, са свързани с нарушение на чл.43 от Правилника за организация и дейността на общинския съвет и разпоредбите на ЗМСМА.

„Увеличаването на данъчната тежест в момент на тежка здравна, социална и икономическа криза в най-бедния регион на Европа ще доведе единствено до невъзможност за плащане, увеличение на несъбираемостта на данъците и допълнително задлъжняване на гражданите на общината към институциите“, изтъкват социалистите. 

Те напомнят, че тези действия са в противоречие с поетите ангажименти към жителите на общината по време на предизборната ни кампания и на политиката на БСП за социална солидарност и подкрепа за нуждаещите се. Позицията на подкрепилите въпросното решение е неприемлива и от социална и от политическа гледна точка.

„Апелираме към Областна администрация - Враца за незабавни действия по отмяна на въпросното решение на Общински съвет – Роман и недопускане на прехвърляне на тежестта от институциите към жителите на област Враца“, настояват от БСП в Роман.