Бруталните фалшификации на ГЕРБ на изборите в Галиче влязоха в съда във Враца

Дори отварянето на бюлетините от членове на СИК не бе счетено за престъпление от държавното обвинение

Бруталните престъпления, манипулации и фалшификации от ГЕРБ на местните избори в Галиче влязоха в административния съд във Враца. Пълномощникът  на БСП в деня на изборите, присъствал в секциите и наблюдавал процеса Десислава Тушинова обясни на съда, че по време на вота представители на ГЕРБ са отваряли бюлетини, преди да бъдат пуснати в урните. По думите й в 27 секция почти всяка бюлетина е била отваряна. Това по смисъла на Изборния кодекс прави вота недействителен. Тя обясни още, че през аварийния изход на училището, снабден с паник-бутон, където се проведоха изборите в Галиче,  са влизали гласоподаватели, които не живеят в селото, но са били регистрирани, за да могат да гласуват. Застъпникът на вота от БСП Станислава Вескова също заяви, че през аварийния изход на школото са вкарвани хора, които не живеят в селото, но са гласували. От показанията стана ясно, че голяма част от „пришълците“ са били регистрирани на адреси, на които никой не живее-  пусти, изоставени и разрушени постройки, дори и в старото полуразрушено училище на селото. Регистрирани са били и хора на пустеещи дворни места, на които няма постройки.

Венцислав Николов, който е бил пълномощник на БСП на вота, беше категоричен, че изборите са проведени в „пълен хаос“. И той е видял, че през аварийния изход на училището са вкарвани хора да гласуват. Николов добави, че е направен опит да бъде прегазен от автомобил, защото искал да снима с телефон зловещите манипулации от ГЕРБ. „Аз съм на 25 години и съм от Галиче. Попитах едни момчета, които гласуваха, дали знаят къде живеят в селото и те не можаха да ми отговорят“, каза Николов. Той добави, че в 27 секция е имало много скандали между членовете на СИК заради непрекъснатото отваряне на бюлетините от страна на членовете на СИК от квотата на ГЕРБ, за да проверят- дали гласоподавателите са дали гласа си за техния кандидат Страхил Стоилов. Той приведе пример пред съдията, че миналата година на адреса, на който живее баща му, от ГЕРБ са искали да регистрират 7 - 8 човека, с което на практика управляващите са се подготвяли с нужния брой гласове от септември 2017 г. Той изгонил представителите на ГЕРБ, и не приел „офертата им“.  

Кандидатът за кмет на село Галиче от БСП Веселин Тушинов беше категоричен, че изборите са абсолютно манипулирани.

Още в началото, защитникът на БСП по делото  Аглика Виденова приведе допълнителни доказателства, а именно-  копие на протокол от изборите, на който е видно, че е имало особено мнение за изборния резултат от член на СИК от квотата на БСП. Особеното мнение, на практика, оспорва достоверността на резултата. Припомняме, че ОИК, още в нощта на вота, съобщи, че няма нито един протокол с особено мнение. Оказа се, че приведения протокол от Виденова е „изчезнал“ по пътя между СИК и ОИК. Това, на практика, е разстоянието между с. Галиче и гр. Бяла Слатина, които са само на десетина километра.

Ответникът  на ОИК Цветелина Андровска продължаваше да поддържа тезата, че нямало нито едно особено мнение в протоколите, въпреки че пред очите й беше приведено такова доказателство в съда. Тя призова Темида да не бъдат взети под внимание показанията на свидетелите. Въпреки, че трима свидетели обясниха, че са видели гласоподаватели, които са влизали през аварийния изход на училището, Андровска продължи упорито да настоява, че школото си имало един главен вход. С това не стана ясно- дали отрича да има авариен изход с авариен паник-бутон или че са влизали гласоподаватели през него.

Защитникът на БСП беше дал диск със скандалните видеозаписи, на които се вижда, че през аварийният изход на училището влизат гласоподаватели, които не си знаят адреса. Припомняме, че те взривиха обществото в социалните мрежи и ескалираха сериозно негодувание сред българите. Независимият  административен съд във Враца обаче, реши, че няма да приеме диска за доказателство, защото не бил записан по установения от закона начин. Припомняме, че законовата процедура изисква това да е СРС. Врачанската Темида отказа и записите от репортажите на БТВ, заснели злоупотребите на ГЕРБ на изборите в Галиче, защото имало свидетели по делото и репортажите не били нужни.

Защитникът на БСП призова да бъдат приложени допълнителни доказателства към делото, но независимият съд не прие това. Виденова поиска това да бъде изрично записано в протокола, че „Врачанският административен съд отказва правосъдие и събиране на доказателства, които да разкрият обективната истина.“

Прокурорът по делото Николай Лалов също реши, че не е престъпление да се влиза през аварийния изход на училището. С това не става ясно, дали от покрива или през мазето биха се счели за допустим вход, през който да се влиза за гласуване. Държавното обвинение във Врачанската Темида не откри нито едно нарушение по време на вота в с. Галиче.