БСП – Враца: Управляващите трябва да осигурят правото на здравеопазване в цялата страна

Позиция на ОблС на БСП – Враца

Месеци наред правителство, депутати, партийни ръководители и ръководство на МБАЛ”Хр.Ботев” -  Враца, пишат стратегии, дават интервюта, обещават светло бъдеще. Месеци загубени в безсмислени процедури, празно говорене и евтин ПР. Крайният резултат е най-тежкият провал в здравеопазването и пряка опасност за 200 000 души от област Враца.

В резултат от безхаберието на управляващите и ръководство на болницата, се закриха редица отделения, водещи специалисти напуснаха лечебното заведение или са в предизвестие, работа преустанови и единствената инвазивна кардиология в цялата област, което поставя под риск цялата кардиология и на практика прави невъзможно нормалното функциониране и на редица други отделения. Разпадът в областната болница ще се отрази пагубно на всички лечебни заведения в областта и общинските и частните болници са част от мрежа, която не може да функционира без областната болница. Липсата на адекватна здравна помощ в областта ще принуди врачани да търсят такава в столицата или съседните области, но загубата на часове в медицината коства човешки живот, а и за голяма част от тях е непосилно да търсят спасение извън областта.

Във връзка със събитията от последните дни, настояваме министерство на здравеопазването до осигурят незабавно ангиограф, да възстанови дейността на инвазивната кардиология и да запази екипа от медицински специалисти. Такъв апарат може да бъде доставен от софийските болници, тъй като в столицата има достатъчно апаратура, а София не е България и врачани имат право на животоспасяваща апаратура, също както и жителите на столицата. Тези спешни действия ще ограничат щетите от месеците бездействие, но не отменят исканията ни за отпускане на целеви средства за закупуване на нов ангиограф за врачанската болница.

Подновяваме исканията си за незабавна оставка и смяна на целия борд на директорите на МБАЛ”Хр.Ботев” – Враца и поемане на отговорност от управляващите за направените назначения и политическия чадър, който им осигуряват, докато здравното заведение агонизира. Продължават да висят въпросите дали приближени до ГЕРБ, хора и фирми, са част от схема за източване на болницата и  дали това не е основната причина за нейното състояние. Ако областно ръководство на ГЕРБ няма смислени отговори на тези въпроси, почтено е да се оттегли, заедно с ръководството на болницата.

Необходими са незабавни мерки за финансовото стабилизиране на здравното заведение и изплащане на просрочените задължения, осигуряване на редовно изплащане на възнагражденията и спокойна и предвидима работна среда за служителите в лечебното заведение.

В заключение можем да кажем, че здравето не е стока, то е необходимост и право, а задължение на управляващите е да осигурят това право на гражданите, както в София, така и в останалата част от страната.