Готови сме с екшън-план за болницата във Враца, така че заплатите да бъдат платени

Ако изгубим болницата във Враца, ще последва ефектът на доминото и с други

„Притеснени сме от от това, което направи министър Москов в правителството на „Борисов 2“. Тогава за първи път се чуха гласове, че ще бъде унищожена една съществена част от здравеопазването, а именно областните болници.“ Това заяви на извънредна пресконференция във Враца народният представител от „БСП за България“ и зам.-председател на комисията по здравеопазване в НС доц. Георги Йорданов. Пресконференцията бе провокирана от  ситуацията с болницата във Враца, която е заплашена от фалит.

„Приватизирана е първичната, специализираната извънболнична помощ, денталната помощ, сега наред са областните и някои от университетските болници, които са последен бастион на здравеопазването“, категоричен бе доцентът. Пред медиите той обясни, че преди пресконференцията народни представители от „БСП за България“ са се срещнали със съвета на директорите на болницата, персонала и протестиращите.  „Допуснато е на територията на болницата да функционират други болници, в нарушение на закона, които обаче работят с онези дейности, които носят печалба. Тези, които не носят печалба са останали в държавната болница“, обясни зам.-председателят на здравната комисия в НС.  

Има опасност  да останем с болница, с легла и апаратура, но без лекари

Доц. Йорданов изрази изумление от сключен от болницата договор, свързан с отделение по инвазивна кардиология, който носи само задължения и загуби за болницата, а всички приходи отиват в частни болници, включително заплащането на труда на лекарите. „Готови сме с екшън-план за болницата, която се нуждае от кредитиране, така че заплатите на персонала да бъдат платени. Защото, какво като бъдат изплатени задълженията на болницата за юли? Има опасност да да останем с болница, с легла и апаратура, но без лекари“. 

Трябва актуализация на клиничните пътеки, защото е определена от 2009 г.

Георги Йорданов беше категоричен- хватката на частните болци, задушаваща държавната болница, трябва да бъде разхлабена: „Защото в противен случай тя е обречена, независимо дали ще бъде кредитирана.“ Доц. Йорданов обясни още, че трябва да бъде променена и цената на клиничните пътеки, защото е фиксирана от 2006 г. Той обясни, че министърът на здравеопазването е заявил, че болницата във Враца няма да бъде закрита, но ако се наложело щяла да работи с основните медицински потребности само с няколко отделения – вътрешни болести, хирургия, родилно отделение и неврология. „Това означава предаване на медицинската система за Враца – град и област. Най – отговорно ви заявяваме, че ако тази болница рухне, тя ще повлече по ефекта на доминото всички областни болници. А това е много опасно. Ще направим всичко възможно да я спасим“, заключи доц.Йорданов.

Проблемът с работещите на едно място частни и държавни болници трябва да се ликвидира

„Болницата е с огромна значимост за регион от над 200 000 души и всяко говорене за закриване и фалиране е посегателство върху сигурността на хората. Допуснати са серия управленски грешки, защото е позволено в държавната болница да бъдат внедрени частни, които осъществяват високоплатена дейност.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов.  На практика държавната болница е на загуба заради частните. „Финансирането на болницата трябва да надвишава запора, който е направен на сметките й, за да може да се изплатят заплатите на служителите“, посочи професорът. „Този проблем с частни и държавни болници, работещи на една територия, го има и в Благоевград, и в Бургас. Той създава дебаланс и е неработещ. Това на всяка цена трябва да бъде ликвидирано“, отсече професорът.

„Преди години предупреждавахме че „моделът Москов“ ще доведе до тук. От години  клиничните пътеки не са променяни, а стандартът се промени драстично“, каза пред медиите народният представител от „БСП за България“ д-р Илиян Тимчев. Той припомни и високите изисквания към стандартите за болниците, които доведоха до обявяване на финансова несъстоятелност на някои от тях. „Здравната карта, ограничи броя на леглата в болниците. Това доведе до фалити“, припомни докторът. Народният представител обясни, че има отделения в болниците в страната, в които работят брой лекари на критичен минимум и напускането само на един от тях води до закриване на цели отделения. „Застрашена е националната ни сигурност заради срива в здравеопазването“, предупреди д-р Тимчев.

По-рано народните представители се срещнаха с част от борда на директорите на МБАЛ „Христо Ботев“ Враца. Те получиха информация за финансовото състояние на лечебното заведение и причините, заради които то е доведено до ръба на фалита. По-късно депутатите от левицата се срещнаха  и с протестиращи лекари, медицински сестри и пациенти.  

На срещите и пресконференцията във Враца присъстваха и народните представители от Пловдив – област Веска Ненчева, от Ловеч д-р Валентина Александрова, от София – област Лало Кирилов, от Видин Цветан Топчиев и от Враца Иван Генов и Николай Иванов.