Нинова предизвика Борисов от Враца по темата образование

Мар 09, 2017 ВРАЦА Новини БСП 0 3183

ГЕРБ щели да карат децата насила на училище. В кои училища – тези, които закриха ли?

„Искаме българска икономика, българско земеделие и български стоки. И това не означава, че ще извадим България от Европейския съюз. Означава, че уважаваме съюза, но повече си обичаме отечеството“. Това заяви пред препълнената зала на театъра във Враца лидерът на БСП и вицепрезидент на Социалистическия интернационал Корнелия Нинова. По думите й гордостта на ГЕРБ е, че са оставили финансова стабилност. „Г-н Борисов, не искаме вашата финансова стабилност, която представлява 27 млрд. лева дълг, защото тези хора в залата ще плащат този дълг. Вече една трета от това, което изкарва всеки от вас, не е ваше, дължим го. Борисов ни го взе в аванс“, каза още Нинова. Според нея 30% от всичко произвдено в България вече е дълг. „И всичко това, за да може той да се кипри уж с финансова стабилност, строителство и плащане на пенсии, видите ли сякаш си ги носи от Банкя тези пари. Но задлъжня България за три поколения напред. Това трябва да се промени. БСП ще го промени“, категорична бе Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че правителството на Бойко Борисов е сложило кръст на българското образование. „Техният закон за училищно и предучилищно образование обрече децата на неграмотност, взе парите от държавното и частното училище и ги даде на частните колежи. Промени учебниците така, че за малко да замени Под игото с Робинзон Крузо. И тази година децата пак ще тръгнат на училище без учебници“, допълни тя. По думите й след всичко това ГЕРБ имат наглостта да кажат, че образованието е техен приоритет. „БСП ще отмени техния закон за училищното и предучилищното образование; ще върнем парите в държавните и общински училища, въвеждаме един учебник за един клас, по един предмет. Ще върнем професионалните гимназии, защото няма кадри за икономиката. Ще финансираме БАН, за да може България, стъпвайки на наука и иновации, да върви напред“, обясни Нинова. По думите й това е основата на реформа в образованието, която предлага левицата. „Чувам Борисов да казва, че ще праща всяко дете насила на училище. В кое училище, г-н Борисов, след като закрихте и общински, и държавни училища в цялата страна? Колко деца могат да си позволят да плащат такси в частните училища? И понеже основният ни опонент не иска да се изправи очи в очи на дебат, иска експерти, които да му държат ръката, отправям от тук поредния си въпрос: излезте и кажете какво ще направите за българските деца, за българските учители и за българското образование. Ние даваме своята алтернатива, нека чуем вашата“, призова Нинова.

“С такъв лидер няма никакъв шанс за противниците! Ние тръгваме за победа и то такава, че след 26 март България да се управлява от хора, които не обещават, а изпълняват!”, заяви Иван Генов, водач на листата на кандидатите за народни представители от “БСП за България” за врачанска област.