Община Враца

Председател на ОбС на БСП-Враца: Иван Георгиев Иванов

гр. Враца 3000, ул. "Мито Цветков" № 2, ет. 2

 

В различните исторически епохи град Враца се е развивал като значимо обществено, пазарно и културно средище. Следите от човешка дейност по тези места датират още от новокаменната ера. Първите обитатели - тракийското племе трибали развили висока материална култура, останки от която се намират и днес на територията на Врачанския регион. Уникалните находки, открити при археологически разкопки на “Могиланската могила” във Враца, в Букьовци и в Рогозен носят интересна информация за процъфтяваща древна цивилизация.

Римляните, които оценили географското и стратегическото положение на земите около Искърския пролом, ги превърнали в непристъпна крепост, контролираща най-късия път от Дунава към юг и запад и към богатите рудни находища високо във Врачанската планина. Върху руините на крепостта славяните съградили селище, което нарекли “Вратица” - твърдина, с важно значение и през Втората българска държава.

В средните векове то разширило границите си и се превърнало в голям център с развити занаяти и стоково-парични взаимоотношения. От това време са останали в наследство многобройни паметници на духовната и материалната култура. През Възраждането градът дава много светли личности, оставили трайни следи в политиката, дипломацията, национално-освободителното движение, в културата и просветата. Тези епохи, събития и хора са показани в богатите и привлекателни експозиции на Регионалния исторически музей.
 

Населените места в община Враца са следните:

с. Баница

с. Бели Извор

с. Веслец км.наместник

с. Вировско км.наместник

с. Власатица

с. Върбица

с. Голямо Пещене

с. Горно Пещене

с. Девене

с. Згориград

с. Косталево

с. Лиляче

с. Лютаджик км.наместник

с. Мало Пещене км.наместник

с. Мраморен

с. Нефела

с. Оходен км.наместник

с. Паволче

с. Тишевица

с. Три кладенци

с. Челопек

с. Чирен

кв. Бистрец пълномощник

кв. Дъбника пълномощник

кв. Кулата пълномощник

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи