Община Мездра

Председател на ОбС на БСП-Мездра: Илиана Йорданова Михайлова-Тихолова 

гр. Мездра 3100, ул."Христо Ботев" № 27

bcp_mezdra@abv.bg

 

Преди Рим

Укрепено селище на мястото на крепостта "Калето" има още от края на медно-каменната епоха /ІV хилядолетие пр. Хр./ Археологическите разкопки разкриват сложно съжителство между местните траки от племето ТРИБАЛИ и нашественици гали /племе СКОРДИСКИ/ и келти/племе БАСТАРНИ/ до І в, когато селището, заедно с цяла Мизия е завладяно от Рим.

Римска епоха 

За защита на един от глaвните пътища, свързващ провинциите Мизия и Тракия, минаващ през Искърското дефиле, римляните построяват ново укрепление на Калето. През ІІ-ІІІ в. до крепостта възниква град, а в околностите - робовладелски имения. Селището е на границата между латино-говорящата на запад и гръцкоговорящата на изток части от Римската империя.

Византия 

В първите десетилетия след налагането на християнството през 313 г. от Константин Велики, до с. Люти брод е построена епископска базилика, впечатляваща с размери 28/16 м и украса, бележеща прехода от триизмерните скулптури към характерното за източното православие релефност на символиката.

Средновековна България

Черепишкият манастир е един от най-забележителните християнски паметници в дефилето на река Искър. Разположен на самия бряг на реката, ограден от непристъпни величествени скали, манастирът в продължение на векове е играел ролята на средищен културен и духовен център в региона. Археологическите проучвания тук отнасят възникването на манастира към ХІV век. До наши дни е запазен манастирският устав (типник) от 1390-1396 година. Манастирът е съществувал и през ХV век като в различни документи от това време мястото се споменава като Черепец, Черапиш, Челбиш.

След Освобождението

От 1878 г. мездренчани започват да се преселват в местността „Селището", като пръв тръгва кметът Данко Иванов. При първото преброяване на населението в Княжество България на 1.1.1881 г. град Мездра има 86 жители. В тогавашния Врачански окръг то е едно от трите най-малки села. Въпреки че през 1887 г. е построен мост над река Искър, който свързва движението от София и Орхание (Ботевград) към Враца, селцето остава все така малко и през 1888 г. домакинствата са 17, а жителите 76. Преломна за развитието на Мездра се оказва 1893 г., когато започва строителството на ж.п. линията София-Роман. В продължение на 4 години по това трасе се струпват стотици работници, които полагат релси, строят тунели, мостове и гари, ремонтират пътища. На 20.ІІ.1897 г. новата ж.п. линия се пуска в действие с водосвет, извършен от митрополит Константин в присъствието на специално пристигналите с влак от София княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза, гостуващият по това време в страната сръбски крал Александър и министър-председателят д-р Константин Стоилов. В края на 20-те години на ХХ век от старото селище остава само името, всичко друго е ново и носи отпечатъка на века. И докато през 1900 г. Мездра има 311 жители, през 1920 г. те вече са 1015. В архитектурно отношение селото добива постепенно вид на малък съвременен град. Благодарение на възпитаници на престижни германски учебни заведения, западноевропейският стил се налага в Мездра и мездренските села. На 31.VІІІ.1950 г. с Указ 435 Мездра е обявена за град.

Днес населените места в община Мездра са следните:

 

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи